Nytt projekt: Mr Mattias English School!

Februari 2010

Hej!

Som de flesta av er känner till så har jag och min familj sponsrat organisationen E.T.O (engelska undervisning för fattiga barn) i Kambodja med material och ekonomiska resurser sedan 2006. Idén att stödja barnen och läraren Mr Chum väcktes hos min lillebror Mattias då han var där som volontär 2004. Då vi förlorade Mattias i en olycka 2005 startade vi en fond för att fortsätta stödja barnen i Kambodja och utveckla hjälparbetet till minne av Mattias.


Jag har besökt E.T.O tre gånger sedan 2006 och senast i januari 2009. Vid mitt sista besök hade en hel del förändrats i byn. E.T.O hade vuxit och Mr Chum hade inte längre möjlighet att undervisa barnen i byn där Mattias och vi varit. Jag började känna tvivel på att vårt ekonomiska stöd inte kom fram på rätt sätt.


Från och med januari 2009 har vi valt att inte längre stödja E.T.O. Vi har dock gett stöd i form av betald engelska undervisning till 4 st barn i byn vilken upphörde nu i december 2009.


Som ni säkert förstår kändes det ledsamt att vårt stöd inte fungerade och kunde fortsätta, barnen behöver ju vår hjälp...


Men jag vill, med mycket förhoppningar, berätta för er att i dagarna har ett annat projekt i Kambodja tagit form!


2007 lärde jag känna Chonn, då tuk-tuk-kille, idag 27 år och guid på Angkors tempel. Chonn och jag har genom åren blivit nära vänner och han följde med till E.T.O sist. Chonn har så länge jag känt honom berättat för mej om sitt engagemang för de fattiga barnen i sin hemby, ca 1 timme med moped utanför Siem Reap där Chonn numera bor. I mitten av förra året började en idé ta fart att bygga en skola där barnen kan lära sig engelska gratis, på samma sätt som barnen på E.T.O en gång fick! Chonn tog beslutet att bygga skolan hemma hos sin mamma, Chonns barndomshem. Tillsammans med mina föräldrar bestämde vi oss för att stödja Chonns idé. I startkapital fick Chonn 500 US$ som han kunde köpa material till att bygga väggar och bänkar, köpa whiteboard och lite material till barnen samt göra en skylt. Planen är att vi sponsrar med lön, från Mattias fond, till två stycken lärare (50 US$/månad) så att de kan undervisa barnen gratis hemma hos Chonns mamma. Chonn är ansvarig för projektet tillsammans med en vän som bor kvar i byn. I nuläget vet vi inte hur många barn som kommer att komma till ”Mr Mattias English school”, som vi valt att döpa projektet till. Imorgon, den 9 februari 2010 startar skolan!


Jag känner stort förtroende för Chonn och hoppas att detta projektet kommer att kunna hjälpa några av Kambodjas barn! Vår förhoppning är att när väl barnen har lärt sig lite engelska så ska vi kunna sätta upp flyers i Siem Reap för att söka volontärer till skolan!


Det är med mycket känslor och glädje jag bifogar foto från vårt nystartade projekt!


Bästa hälsningar/
Jenny Johansson

 

 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0