Mars 2012

Hej på er alla!
Nyss hemkommen från vår senaste resa vill jag gärna dela med mej av vår vistelse på skolan i Kambodja.

Det var väldigt starka känslor som dök upp i mötet med Chonns familj. Chonns mamma, 70 år fyllda, nästan på kastade sig ner från den branta trappan till huset för att ta emot oss när vi anlände med tuk-tuk. Jag kramade henne länge, länge och tårarna ville inte ta slut på någon av oss...
Hon höll mej stadigt i armen när vi gick upp till huset. Fast vi inte kan prata med varann så utspelade sig någon form av dialog emellan oss. Om sorg och saknad, om hopp och tröst...

Så kom de minsta skolbarnen, glada och förväntansfulla! Inte ett dugg blyga (som de var sist) och sa i mun på varann "Hello! How are you, what´s your name?"

Jag närmade mig klassrummet och barnen rusade in och satte sig nyfiket i bänkarna! Jag ritade en kropp på tavlan, pekade på huvudet och sa "what is this?"
"Head" sa alla i munnen på varann!
Det visade sig att de kunde alla kroppsdelar och till och med stavningen på de flesta av orden! Jag var överraskad, det har hänt otroligt mycket på ett år!

Jag och Malin lärde dem två olika sånger med kroppsdelar och vi fortsatte leka Mr Watch som jag lärde dem förra året. Sist kunde de inte räkna på engelska men nu räknade de högt och tydligt som om de inte gjort annat!!!Detta året hade Andreas S. skänkt 25 st fotbollströjor till barnen på skolan! Ni kan se så fina de blev! Och glädjen över tröjorna var total! -Tack Andy!!!Numera heter vår skola Mr. Mattias and Seng Nga English School, till minne av min lillebror och till minne av Chonns lillebror...Andra dagen ordnades det fest på skolan som nu börjar bli en tradition! Och en uppskattad sådan! Vi bjöd barnen på middag och läsk. De fick också blåsa upp några av alla de hundra ballonger som Lena B. skänkt till skolan!


Den här fina halsduken fick jag i present av Mary, Chonns systerdotter, som hon själv har stickat!Klass 3 i Gudmuntorp, på skolan där jag jobbar, hade skrivit brev till barnen på skolan i Kambodja och dom hade jag med mej! De lite äldre barnen fick breven och skrev svar tillbaka. De tyckte att det var spännande och roligt och det blev hela 21 st brev tillbaka till 3:orna i Gudmuntorp!Jag och Mattias följde med Mr. Tan och vår tuk-tuk M.r Mjen för att köpa en ny whiteboardtavla och lite nya lysrör till klassrummet. Whiteboardtavlan var så praktisk att den gick att rulla ihop och stoppa in i tuk-tuken!Chonn gör ett kanonbra jobb med barnen på skolan. Det har blivit ett visst bortfall sedan avbrottet men senast häromdagen hade det tillkommit 5 elever, så antalet är nu ca 65 st.

Jag vill passa på att än en gång tacka er alla som har stöttat vår skola det gångna året! Det betyder väldigt mycket för oss och även för Chonn och hans familj.

Jag vill också göra lite reklam för ett annat projekt i Kambodja! Innan vi reste iväg fick jag kontakt med några svenska killar som också hjälper barn i Kambodja att lära sig engelska. De har genom att cykla i USA samlat in pengar till en nytt skolhus i en kommunal skola i Kampong Cham. Vi var där och hälsade på och deras skola är jättefin! De har planer på fler cykelturer för att få in mer pengar att bygga skolor för i Kambodja! Läs gärna mer om deras projekt och arbete på www.bike4cambodia.com


Jenny


RSS 2.0