Januari 2014

Hej på er!
Det har varit 2,5 intensiva, men roliga och inspirerande, veckor i Kambodja!
 
Som ni har kunnat läsa i tidigare inlägg påbörjades ett nytt projekt; brunn, vaskar och toaletter, på den lokala skolan "Run Kan Dal" som ligger ca 2 km från "Mr. Mattias & Seng Nga English School". På "Run Kan Dal" går det ca 460 elever i åldrarna 13-16 år.
 
När vi anlände var fyra män i full gång med att snickra och mura på huset där vaskarna och toaletterna skulle byggas. Vi fick träffa rektorn för skolan som berättade att han var mycket glad för bygget då ingen annan skola hittills har fått möjlighet att få en brunn, toaletter och vaskar på det här sättet!
 
 
 
 
 
Skolan har så många elever att klassrummen inte räcker till. Därför har de byggt "klassrum" ute på skolgården...
 
 
 
 
Så snart vi kunde satte vi igång att hjälpa till med bygget! Rolf som är rörläggare kunde hjälpa till att sätta kakel och jag kunde börja måla på utsidan. Vi köpte färg och lite nya verktyg till männen eftersom dom som fanns var utslitna. De hade en hammare med halvt skaft och en av männen hamrade med baksidan av en yxa... Vi köpte också in en vinkelslip för att kunna dela kakelplattorna och Rolf hade med sig en battteridriven skruvdragare som Chonn fick.
 
 
 
 
 
Under tiden som jag och Rolf jobbade på den lokala skolan så var Jenny Gren på "Mr. Mattias & Seng Nga English School" där hon undersökte barnens tänder och visade dem hur de skulle borsta. Jennys yngsta patient var 3 år gammal! Hon hoppade själv upp och satte sig i "undersökningsstolen" och lyssnade noga på instruktionerna! På bilderna kan ni också se vaskarna på "Mr. Mattias & Seng Nga English School" och de låsbara skåpen där eleverna förvarar sina tandborstar.
 
 
 
 
 
 
I fyra dagar arbetade vi på skolan med bygget och under tiden såg Jenny Gren till att några av våra elever fick komma till "International Dental Clinic" i Siem Reap där de bl.a. fick laga hål. Kliniken var väldigt fin och tandläkaren och tandsköterskorna mycket vänliga och proffesionella. Framöver kommer vi att skicka dit våra elever som har problem med sina tänder.
 
 
 
 
 
 
 
Den årliga skolutflykten gick denna gång till "Kulen National Park". Vi var 10 st vuxna och 86 elever i fem  minibussar! Vi besökte först Kambodjas största Budha, sedan picknick intill floden, därefter bad i vattenfallet och avslutningsvis tittade vi på ett heligt tempel i en flod samt källor i marken! Vi hade en jättetrevlig dag och det såg ut som om alla barnen hade roligt!
 
 
 
 
 
Den 13 januari stod bygget på den lokala skolan "Run Kan Dal" klart för att kunna använda vaskarna! Jenny Gren kunde starta upp vårt nya projekt med tandborstning och i samarbete med Erik och Chonn såg hon till att ca 300 elever fick information om tandhälsa varav ca 250 elever fick borsta sina tänder vid de nya vaskarna. Ca 300 av eleverna på "Run Kan Dal" fick en tandbortse och en tub tandkräm. Vi fick också hjälp av en svensk tandläkare, Sigrid, samt hennes väninna Anna, sjuksköterska, som kom förbi och kunde dra ut tänder på ett tiotal elever som hade besvär.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ett stort TACK till alla er som genom Mattias minne har stöttat vårt projekt det senaste året!
Ett speciellt TACK till eleverna på Annebro rektorsområde/Dösjebroskolan som samlade in 15300 kr och därmed har betalt nära på halva bygget av brunn, vaskar och toaletter på "Run Kan Dal"!!!
Och ett speciellt TACK också till Erik Oddmo som genom att sälja tulpaner i Kävlinge skänkte 5000 kr till bygget på "Run Kan Dal" och 5000 kr till elevernas utflykt till "Kulen National Park"!
 
Bästa hälsningar Jenny m. familj
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  
 
 
 
 

RSS 2.0